Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα επισήμως μέτρα που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσουν ελεύθερα τις εθνικές δαπάνες για να υποστηρίξουν τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση της επιδημίας Covid-19, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα μέτρα θα δώσουν το πράσινο φως για δαπάνες που δημιουργούν έλλειμμα και επίσης θα προσφέρουν σε χώρες που συνήθως είναι απρόθυμες να δαπανήσουν, όπως η Γερμανία, ένα επιχείρημα για να ξεκλειδώσουν τους οικονομικούς πόρους σε μία συντονισμένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κίνηση δημοσιονομικής τόνωσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων Βάλντις Ντομπρόφσκις αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα στις 13.00 ώρα Βρυξελλών (14.00 ώρα Ελλάδος).

Έπειτα από έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ήδη ορισμένες από τις προτάσεις-κλειδιά, που περιλαμβάνουν την χρήση υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων για την υποστήριξη πληττόμενων τομέων και μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και των ρυθμίσεων για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται επίσης να προτείνει σχέδιο για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να διατηρήσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και οφείλουν να διατηρήσουν το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν ήδη στις χώρες μέλη να αυξάνουν τις δαπάνες σε έκτακτες καταστάσεις. Η Κομισιόν αναμένεται να επαναδιατυπώσει αυτήν την αρχή, δηλώνοντας απερίφραστα ότι η κρίση της επιδημίας απαιτεί κατ’ εξ αίρεσιν δαπάνες.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την κρατική βοήθεια περιορίζουν την χορήγηση επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχέρεια , αλλά επιτρέπουν επίσης την έκτακτη οικονομική υποστήριξη υπό ορισμένες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβεβαιώσει ότι αυτοί οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας θα χαλαρώσουν προσωρινά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αφού η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε την Τρίτη ότι η Επιτροπή είναι ανοικτή στην χορήγηση αποζημιώσεων προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για να είναι αυτά τα μέτρα αποτελεσματικά θα πρέπει οι κυβερνήσεις με μεγάλη οικονομική ισχύ, όπως η Γερμανία, να αποφασίσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους και κατά συντονισμένο τρόπο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διάβασε ακόμη: Το Νεπάλ “κλείνει” την ανάβαση στο Έβερεστ λόγω κορονοϊού

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα