Η 29η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος (World Digestive Health Day), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) που συσπειρώνει πάνω από 100 εθνικές οργανώσεις γαστρεντερολογίας με περίπου 50.000 μέλη.

Η επιλογή της συγκεκριμένης, σχετίζεται με την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας στις 29 Μαΐου 1958.

Ένα μικρό αφιέρωμα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος

Ολοένα και περισσότερο ακούμε κάποιον που έχει πρόβλημα με την πέψη του, όπως καούρα, παλινδρόμηση οξέος, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, εμετό και διάρροια. Αυτά οφείλονται σε διάφορες αιτίες όπως είναι το ευερέθιστο έντερο, η κακή διατροφή και οι δυσανεξίες/ευαισθησίες. Το σώμα χρειάζεται μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως ίνες, πρωτεΐνες και λίπη. Σε ορισμένες μορφές όμως, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν.

Εδώ σου έχω τις 15 πιο πολύτιμες τροφές, αναγκαίες για την υγιεινή διατροφή μας που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου και 10 τροφές που είναι εύκολες στην πέψη για να γνωρίζεις τι μπορείς να φας με μεγαλύτερη ευκολία από τα υπόλοιπα.

Η Υγεία του Πεπτικού Συστήματος μέσα από βότανα

Υπάρχουν όμως και πολλά βότανα που βοηθούν το πρόβλημα της δυσπεψίας και ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συναισθήματα της καούρας, του φουσκώματος κλπ.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων επηρεάζουν άμεσα το πεπτικό σύστημα από τη στιγμή κιόλας που εισπνέεις τα αρώματά τους και το τσάι αγγίζει τη γλώσσα σου. Τα περισσότερα χωνευτικά βότανα έχουν ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες (εκτός από τα πολύ πικρά) και εκχυλίζονται καλά σε ζεστό νερό, προσφέροντας αυτοφροντίδα στον οργανισμό. Δες εδώ βότανα που βοηθούν στην πέψη ώστε να τα βάλεις στην καθημερινότητα σου.

Η αξία των φυτικών ινών

Οι επιστήμονες φωνάζουν εδώ και χρόνια ότι πρέπει να τρώμε φυτικές ίνες. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που ο Ιρλανδός διατροφολόγος και φανατικός υπέρμαχος των φυτικών ινών, Denis Burkitt, είχε δηλώσει ότι: «Η Αμερική είναι ένα δυσκοίλιο κράτος…αν συνεχίσουμε να έχουμε μικρά κόπρανα θα έχουμε επίσης και μεγάλα νοσοκομεία.» Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα πολλοί από εμάς αγνοούμε τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή μας. Γι’ αυτό φάε φυτικές ίνες για μακροζωία και ένα χαρούμενο έντερο

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων (International Day of United Nations Peacekeepers) καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμή σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους (3.842 από το 1948 έως το 2019, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες), υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης.
  • Οι Μπαχαϊστές τιμούν την Ανάληψη του Προφήτη και ιδρυτή της θρησκείας τους Μπαχαουλάχ. Ο Μπαχαϊσμός είναι συγκρητιστικό θρήσκευμα με στοιχεία από Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό και Μωμεθανισμό, που κηρύσσει την παγκόσμια θρησκευτική ενότητα. Αριθμούν γύρω στα 4 εκατομμύρια πιστούς στην Μέση Ανατολή, Ινδία, ΗΠΑ και Ευρώπη.
  • Ημέρα των Κηκίδων της Βελανιδιάς (Oak Apple Day) στη Μεγάλη Βρετανία. Μία γιορτή για τη Μοναρχία που έχει καταργηθεί επισήμως από το 1859 και τείνει να εκλείψει. Οι όποιοι πανηγυριστές φορούν φύλλα ή κηκίδες (ψευτοκαρποί του δέντρου) βελανιδιάς.
  • Ημέρα της Δημοκρατίας στη Νιγηρία.
  • Ημέρα Δενδροφύτευσης στην Βενεζουέλα.
  • Ημέρα του Παιδιού στην Ουγγαρία.
  • Ημέρα του Χαλιού στο Τουρκμενιστάν.
  • Εθνική Ημέρα Κρασάτου Κόκκορα στις ΗΠΑ.

Τι έγινε σαν σήμερα

1453:

Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου.

1886:

Ο φαρμακοποιός Τζον Στιθ Πέμπερτον βάζει την πρώτη του διαφήμιση για την Coca-Cola, η οποία εμφανίζεται στην Atlanta Journal.

1919:

Ο Άρθουρ Στάνλεϊ Έντινγκτον επιβεβαιώνει κατά τη διάρκεια έκλειψης Ηλίου τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

1924:

Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης, γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).

1953:

Ο Νεπαλέζος, Τένζινγκ Νοργκάι, και ο Νεοζηλανδός, Έντμουντ Χίλαρι, γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων.

1953:

Εκκίνηση του πρώτου Ράλι «Ακρόπολις», με 26 πληρώματα, εκ των οποίων 7 διεθνή. Το 1956 θα συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το 1973 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

1991:

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace ανακοινώνει ότι ο Πόλεμος του Κόλπου είναι ο πιο καταστροφικός της σύγχρονης ιστορίας, τονίζοντας ότι πάνω από 200.000 άτομα πέθαναν από τον πόλεμο ή τις συνέπειές του.

1998:

Η γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

1996:

Εκατοντάδες ισλαμιστές διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

2008:

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα του Εconοmist για τη διάδοση του καπνίσματος, με την αναλογία των 3.000 τσιγάρων ανά πολίτη, ανεξάρτητα αν είναι καπνιστές ή όχι. Το προφίλ του καπνιστή έχει ως εξής: δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών.

2017:

«Φεύγει» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ηλικία 99 ετών. Στην πλούσια πολιτική του σταδιοδρομία διετέλεσε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα